TOG waarde baby beddengoed | Zusjez.nl


TOG WAARDE | Veilig slapen

Veilig slapen: TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding et cetera lichaamswarmte vasthouden. Deze TOG waarde is belangrijk om warmtestuwing bij baby’s te voorkomen. Behalve het risico op warmtestuwing, zorgt een verhoogde temperatuur ook voor onrust en slaapproblemen. Daarom is het van belang te weten of je baby niet te warm is toegedekt en aangekleed.

Als standaard kun je voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG aanhouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Je kunt de TOG waarden van kleding en beddengoed (zie hieronder) bij elkaar optellen als hulpmiddel. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. In niet-ademende kleding kan je baby vochtig worden en met een vochtig huidje koelt hij af. Gewassen beddengoed en kleding hebben een lagere isolatiewaarde, betere luchtdoorlaatbaarheid en nemen beter transpiratievocht op dan nieuwe, ongewassen kleding.

Zo'n tabel met TOG waarde is natuurlijk niet leidend. Elke baby (kind) kan en zal anders reageren op toedekken en de kleding die hij/zij draagt. Het is belangrijk te blijven controleren aan hals en voetjes of jouw kindje niet te warm of koud aanvoelt.

LET OP! TOG is een hulpmiddel, geen voorgeschreven wet!


Gemiddelde TOG waarden

Rompertje zonder of korte mouw0.2 TOG
Laken0.2 TOG
Boxpakje/jumpsuit katoen1.0 TOG
Oude deken (1 laag)1.5 TOG
Nieuwe deken (1 laag)2.0 TOG
Dekbed8.0 TOG
Zomerslaapzak0.3 - 1.0 TOG
Winterslaapzak2.5 - 3.5 TOG
Inbakerdoek0.2 - 2.9 TOG

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer bij een bepaalde kamertemperatuur en een normale lichaamstemperatuur (tussen de 36,5 tot 37,5° C) van je baby:

Kamertemperatuur: boven de 26 °C:
0,5 TOG (alleen luier gebruiken)

Kamertemperatuur: 23 – 24 °C:
1,0 TOG (luier met laken of luier met romper)

Kamertemperatuur: 20 – 22 °C:
2,0 TOG (babydeken met laken en evt. romper)

Kamertemperatuur: 16 – 19 °C:
2,5 TOG (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)

 

Sorteer op
Sorteer op
© 2017 - 2021 Zusjez | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel