Duurzaam speelgoed 

Bij Zusjez zijn we dol op speelgoed dat inspireert, leert en er leuk uitziet! Daarom zijn we trots op onze prachtige collectie duurzaam speelgoed, waarbij het plezier van kinderen en het welzijn van onze planeet centraal staan.

Wat houdt duurzaam speelgoed precies in?

Wat betekent duurzaam speelgoed eigenlijk? Er bestaat nog geen definitieve definitie van duurzaam speelgoed. Voor de een betekent het dat het speelgoed lang mee moet gaan, terwijl voor de ander duurzaamheid gerelateerd is aan het milieu. Bij Zusjez vinden we speelgoed pas echt duurzaam als het speelgoed merk tijdens de productie rekening houdt met het milieu én dat het speelgoed een lange levensduur heeft. Laten we eens dieper ingaan op wat duurzaam speelgoed voor ons inhoudt:

 Milieuvriendelijke materialen
Duurzaam speelgoed wordt gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk schaden, zoals gerecyclede materialen en FSC-gecertificeerd hout. Door deze materialen te gebruiken, verminderen we onze afhankelijkheid van niet-hernieuwbare bronnen en de hoeveelheid afval die we produceren.

 Veilige en niet-toxische materialen
Duurzaam speelgoed wordt geproduceerd zonder schadelijke chemicaliën zoals ftalaten, lood en BPA. Hierdoor is het veilig voor kinderen om mee te spelen en lekt het geen schadelijke stoffen in het milieu wanneer het wordt weggegooid.

 Lange levensduur en duurzaam ontwerp
Duurzaam speelgoed is ontworpen om lang mee te gaan en bestand te zijn tegen intensief gebruik. Het heeft tijdloze ontwerpen die door de jaren heen hun waarde behouden en kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

​​​​​ Ethische productie en fair trade
Duurzaam speelgoed wordt geproduceerd onder ethische werkomstandigheden, waar arbeiders een eerlijk loon ontvangen en met respect worden behandeld.

 Educatieve en duurzame waarden
Veel duurzaam speelgoed is educatief van aard en stimuleert de verbeelding, creativiteit en milieubewustzijn bij kinderen. Dit varieert van speelgoed dat kinderen leert over recycling en duurzaamheid tot speelgoed gebaseerd op natuurlijke materialen en vormen.

Benieuwd welke merken wij als duurzaam beschouwen?

In onze webshop herken je milieubewust en/of maatschappelijke verantwoordelijk gemaakte artikelen aan dit logo:


Duurzaam en milieubewust speelgoed en kinderkameraccessoires | Zusjez.nl

Door op het logo te klikken kom je op deze pagina en kan je per merk lezen wat zij doen om duurzaam te ondernemen. Hieronder vind je een overzicht van de duurzame merken die wij verkopen: 

 Atelier Pierre Junior

In 2011 wordt door het bedrijf dat Atelier Pierre Junior bedenkt en produceert het ‘West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen’ ondertekend. In deze charter verplichten zij zich vrijwillig om proactief bezig te zijn met duurzaam ondernemen. Op het terrein naast het bedrijfsgebouw zijn bijvoorbeeld 1.000 populieren (bomen) geplant en sinds 2019 zorgen 80.000 bijen in dit bos voor een hogere biodiversiteit in de omgeving.
 

​ Bonikka

Alle poppen van Bonikka worden gemaakt van gerecyclede materialen. Daarnaast heeft Bonikka in Sri Lanka een weeshuis opgericht. Een deel van de opbrengst van de verkochte poppen gaat naar het levensonderhoud van de kindjes in het weeshuis. Zo draagt Bonikka haar steentje bij in een beter mileu en betere samenleving.​


 Bon Ton Toys

Bon Ton Toys is een internationaal bekende leverancier van duurzame knuffels van hoge kwaliteit. Zij maken knuffels voor WWF, WWF cub, Nijntje en Picca Loulou! Al deze knuffels voldoen aan de hoogste kwaliteits-, veiligheids- en wettelijke normen. De knuffels van het WWF worden geproduceerd onder het Blue Engel certificaat.

De knuffels die Bon Ton Toys voor WWF maakt, zijn allemaal van de zachtste materialen, milieuvriendelijk en ethisch geproduceerd. De vulling van de knuffels is 100% gerecycled. Ook wordt voor elke verkochte knuffel een donatie gedaan aan het WWF (in het land van verkoop) om lokale WWF natuurbeschermings-inspanningen te ondersteunen.

De Nijntje en Picca Loulou knuffels zijn handgemaakt, met alleen de beste materialen en bevatten 100% gerecyclede PET-vulling. Bon Ton Toys heeft de knuffels uit de serie ‘Nijntje ECO' zelfs volledig gemaakt van 100% gerecycled PET (polyester)!
 

 Grimm's 
Grimm’s speelgoed staat gelukkig ook voor duurzaamheid. Al het hout dat ze gebruiken is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en wordt met de hand bewerkt tot prachtige, hoogwaardige stukken speelgoed die generaties lang meegaan. 
 

 Janod

Janod vindt het zeer belangrijk dat zij bij het maken van haar speelgoed ook rekening houdt met het milieu en heeft daarom meerdere ‘Commitments’ (verbintenissen) om dit te realiseren.

Commitment 1: samenwerken met WWF Frankrijk
Janod is gaan samenwerken met het WWF omdat zij een bijdrage willen leveren aan de bescherming van het milieu. Het WWF is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het behoudt van de natuur. Janod en WWF zetten zich samen in om kinderen het belang van milieubescherming te laten inzien op een leuke en onderhoudende manier.  In 2021 werd door Janod een 100% duurzame collectie aan speelgoed gemaakt. Een assortiment van 36 speelgoed artikelen is ontwikkeld met verantwoord gewonnen materialen voor kinderen van 0-7 jaar. Een percentage van de opbrengst van elk verkocht artikel wordt gedoneerd.

Commitment 2: Materialen van verantwoorde herkomst promoten
Janod probeert zoveel mogelijk FSC®-gecertificeerd hout te gebruiken bij het maken van haar speelgoed. Het doel van Janod is dat in 2025 zeventig procent van al het speelgoed van FSC-gecertificeerd hout wordt gemaakt.

Commitment 3: "Stop" zeggen tegen verspilling!
Janod vermindert het gebruik van verpakkingen. Verder streeft Janod ernaar alle plastic materialen in de verpakkingen te vervangen door nieuwe alternatieven, zoals biologisch afbreekbare of gerecycleerde materialen. 

Commitment 4: Janod wil haar koolstofvoetafdruk verkleinen
Janod heeft de volgende acties ondernomen: meer gerecycleerde materiaal gebruiken, verpakkingen verkleinen, gebruik van plastic aanzienlijk terugdringen en de voorkeur geven aan milieuvriendelijkere transportmiddelen. Verder zorgt Janod in samenwerking met KINOME en ONF voor herbebossing.

Commitment 5: Verantwoordelijk en solidair zijn
Janod werkt sinds 2017 samen met Dons Solidaires om kinderen te helpen opbloeien. Janod steunt de vereniging Dons Solidaires door spelletjes en speelgoed te schenken, dat vervolgens wordt herverdeeld onder kansarme gezinnen. 

 

 Kids Concept

Ook bij Kids Concept staat het milieu hoog in het vaandel. Een van de doelstellingen van Kids Concept is functioneel, tijdloos en duurzaam speelgoed en kinderkamer accessoires te maken die een zo min mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Kids Concept bezoekt daarom regelmatig haar fabrieken om te controleren of bij het productieproces voldoende aandacht wordt besteed aan milieu-aspecten. 
 

​ Maileg

Maileg zet zich in voor duurzame productie door gebruik te maken van milieuvriendelijke faciliteiten, zeevracht voor transport, gerecycled of FSC-gecertificeerd verpakkingsmateriaal, hergebruik van exportdozen, en steun aan de VN's 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Dit zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Doelen zijn onder andere het klimaat, armoede en onderwijs. Maileg heeft een project lopen om ervoor te zorgen dat het bedrijf met een strategische aanpak de doelstellingen bereikt. 
 

 Michelle Carslund

De posters van Michelle Carslund zijn van steenpapier, een zeer milieuvriendelijk alternatief voor normaal papier. Daarnaast zijn alle posters gedrukt in een milieubewust drukkerijhuis in Denemarken. De fabriek bezit zijn eigen windmolen en alle goederen worden geleverd met elektrische vrachtwagens.
 

​ OYOY mini

Het overgrote deel van de OYOY mini artikelen zijn gemaakt van OEKO-TEX-gecertificeerd textiel. OEKO-TEX is een productcertificering die geen gebruik vereist van chemische stoffen die - of waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn - voor onze gezondheid. OYOY mini streeft er ook naar leveranciers te kiezen die GOTS en FCS gecertificeerd zijn. Het GOTS certificaat biedt de eindgebruiker een geloofwaardige garantie voor milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie. FSC is een certificering die ervoor zorgt dat er niet meer hout wordt verwijderd voor productie dan het bos kan reproduceren. Tegelijkertijd is de FSC een garantie dat dieren en planten worden beschermd en dat de getroffen werknemers in het bos goed opgeleid zijn en goed zijn verzekerd van veiligheidsuitrusting en lonen.

OYOY geeft om de milieuproblemen ​​en daarom doneren zij aan het WWF (World Wildlife Fund) om hun steentje bij te dragen. Verder werkt OYOY er hard aan om het gebruik van plastic bij het verpakken van hun producten te verminderen. Bij verzending van goederen vanuit het eigen magazijn van OYOY mini recyclen ze zoveel mogelijk verpakkingen. Voor OYOY is ook maatschappelijke verantwoordelijkheid van groot belang. Zij eisen dat al hun leveranciers en partners voldoen aan de 10 principes van Global Compact over mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en corruptiebestrijding.

 

 Stapelstein
Stapelstein is toegewijd aan een milieuvriendelijke productie in Duitsland met lokale klimaatneutraliteit. Voor het maken van de stapelstenen gebruiken zij grondstof besparend EPP (geëxpandeerd polypropyleen). Verder is het Stapelstein speelgoed tijdloos, heeft het een genderneutraal design en is het speelgoed volledig recyclebaar. In 2023 is Stapelstein een samenwerking gestart met Waste Reduction, waardoor zij wereldwijd plastic afval compenseren.

 

​ Tikiri Toys

De Tikiri bijt- en badspeeltjes zijn gemaakt van honderd procent natuurrubber van de hevea boom en ze worden gekleurd door middel van plantaardige kleurstoffen. Tikiri Toys heeft bewust gekozen voor natuurlijke materialen, zodat jouw kindje veilig op het speelgoed kan bijten.
 

 Tender Leaf Toys

Tender Leaf Toys maakt alleen gebruik van hout dat door de Indonesische leverancier wordt teruggewonnen. Voor elke gebruikte boom wordt opnieuw een boom geplant! Bovendien zijn hun Britse distributeurs een Seed Partner bij de internationale organisatie Eden Reforestation Projects waarmee 10 bomen worden geplant voor elke geplaatste bestelling (het Eden project).
 

 Little Otja

Little Otja geeft om de wereld waarin we leven. Daarom proberen zij zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke materialen van hoge kwaliteit en een verantwoorde productie. Al hun producten worden gemaakt in samenwerking met 100% vriendelijke bedrijven over de hele wereld. Ze willen het milieu niet extra belasten - zodat de lucht in het dennenbos schoon kan blijven.
 

Wat doet Zusjez aan duurzaamheid?

Bestel je bij Zusjez leuk (duurzaam) speelgoed, dan kan het zijn dat je bestelling niet in een ‘nieuwe’ doos komt. Wij hergebruiken namelijk zoveel mogelijk ‘oude’ dozen en als die er niet zijn dan pas gebruiken we nieuwe dozen van gerecycled materiaal. Ook proberen we altijd een passende doos te vinden zodat we zo min mogelijk gebakken lucht verzenden.

Verder zul je bij het uitpakken van je bestelling geen uitgeprinte factuur en/of pakbon vinden. Wij communiceren alles via het door jou opgegeven emailadres.

Wij bij Zusjez pakken graag jouw bestelling feestelijk in. Het door ons gebruikte inpakpapier is van House of Products (HOP). Hun inpakpapier is gemaakt van Nederlandse suikerbietenpulp en FSC® gecertificeerde bossen leveren al hun papierproducten. Ook hun stickers zijn milieuvriendelijk. Daarnaast is HOP partner van Trees for All en planten zij bomen en schenken zij elk seizoen een deel van hun omzet aan milieuorganisaties.

Onze bedankkaartjes en felicitatiekaartjes zijn gedrukt op FSC gecertificeerd papier.

Misschien vraag je je af, hoe kan ik zelf nog een  steentje bijdragen aan het behoud van de natuur? De doos die je van ons ontvangt mag bij het oud papier :-).

Heb jij nog tips hoe Zusjez nog milieubewuster kan worden? Mail ons dan op info@zusjez.nl. Alle tips en ideeën zijn welkom!

© 2017 - 2024 Zusjez | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel