BLOG | Voorlezen

Wist je al dat voorlezen niet alleen leuk is voor je kind, maar dat voorlezen jouw kind ook helpt bij het sneller en beter leren van de taal? Het is dus best een goed idee om van voorlezen een dagelijks ritueel te maken. Maar hoe doe je dit? In deze blog geven wij een paar tips om van voorlezen een feestje te maken.

Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen

Tip 1: Spreekt het boek aan?

Het is een open deur, maar kies een boek dat jouw kind ook echt aanspreekt! Kids met de leeftijd van 1 tot 1,5 jaar zijn bijvoorbeeld dol op zoekboekjes. In deze boekjes staat meestal niet veel tekst, maar kinderen van die leeftijd hebben hiervoor ook nog niet alle aandacht. Benoem de plaatjes en klets over alles wat je ziet. De kinderboeken van Ingela P Arrhenius zijn voor jonge kinderen een echte aanrader. Vrolijk, kleurrijk en het spreekt tot de verbeelding! Een leuke manier om boeken bij jonge kinderen te introduceren. 

Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen
Kinderboek Leeuw waar ben je?

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen al wat langer luisteren en ook een kort verhaal volgen. Een leuke aanrader is het boek Konijntjes in de busDe tekst is in rijm geschreven, zodat het gemakkelijk voorleest en het spreekt jonge kinderen aan. Want wat doen alle die gekke konijntjes nou toch allemaal in de bus?! Elke pagina is voorzien van een mooie illustratie waar peuters vrolijk van worden. 

Blog Zusjez | Voorlezen
  Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen

Kinderboeken die aansluiten bij wat jouw kind op dat moment meemaakt zijn ook altijd een groot succes. Misschien leert jouw kind zelf zijn tandjes poetsen of gaat hij binnenkort op zwemles. Zo moet in het Kinderboek Hop op zwemles alle kikkertjes van mama op zwemles. En zo ook kikkertje Hop. Plons! Drijven, rugslag, watertrappelen. Hop doet vrolijk zijn best, maar hij bakt er weinig van. Hoe loopt dit af? Er zullen vast kinderen die zich herkennen in het verhaal en dat maakt het nog leuker om naar te luisteren. 

Blog Zusjez | Voorlezen
    Blog Zusjez | Voorlezen  
Kinderboek De grote tanden poetsdag

De buitenkant van een boek zegt ook al heel veel over het verhaal. Vind je kind de kaft van het boek mooi? Blader dan snel het boek door en bekijk of de illustraties ook aanspreken! Wordt dit allemaal enthousiast ontvangen, dan valt het verhaal vast ook in de smaak.

Misschien staat op de achterkant van het boek wel een samenvatting. Lees de samenvatting voor en kijk hoe je kind reageert. Word je kind niet direct enthousiast dan is het boek misschien niets voor hem of haar. Wil je het toch proberen? Je merkt snel genoeg of het boek alsnog in de smaak valt. Als je kind het boek toch niet zo leuk vindt, leg het dan lekker weg en pak een ander boek.

Tip 2: Maak van voorlezen een dagelijks ritueel!

De meeste kinderen houden van regelmaat. Hoe fijn is het dan als je elke dag kan rekenen dat papa of mama een verhaaltje voorleest uit een van de favoriete kinderboeken. Lees bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan. Kruip onder de wol, pak de lievelingsknuffel erbij en dan lekker luisteren naar een leuk verhaal van papa en mama.  

Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen
Kinderboek Het geheime bos

Tip 3: Lees rustig voor

Uiteraard vinden kinderen het leuk als er wordt voorgelezen met een voorleesstem om het verhaal nog spannender of grappiger te maken. Maar het belangrijkste is dat jouw kind het verhaal kan volgen. Daarom raden wij aan om het verhaal langzaam voor te lezen en de woorden duidelijk uit te spreken. Lukt dit ook met een voorleesstem? Vooral doen! Maar is dit lastig dan kan je er beter voor kiezen dat jouw kind goed begrijpt wie er in het boek iets zegt dan dat je een gek stemmetje opzet.

Tip 4: Pak eens een moeilijk boek 

Het is helemaal niet erg om een boek voor te lezen wat voor jouw kind nog net iets te moeilijk is. Vaak kunnen kinderen moeilijke woorden wel duiden uit de context van het verhaal. Ben je bang dat je kind bepaalde woorden toch niet begrijpt. Vraag dan of jouw kindje het woordje kan uitleggen. Lukt dit niet, dan kan je het woord uitleggen door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Zo leert jouw kindje zijn woordenschat uit te breiden!

Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen 
Kinderboek Armstrong, De avontuurlijke reis van een muis naar de maan

Tip 5: Praat samen met je kind

Heeft jouw kindje vragen tijdens het voorlezen? Dat is mooi. Dat betekent dat er goed wordt nagedacht. Ga vooral in op de vragen, want zo raakt jouw kind nog meer betrokken bij het verhaal en wordt het verhaal vast ook beter begrepen.

Tip 6: Lees het boek gerust nog een keer

Vind jouw kindje het boek fantastisch? Geheid dat je verhaal nog een keer of zelfs 2, 3 of 4 keer moet voorlezen. Maar dat is helemaal niet erg. Het verhaal krijgt namelijk steeds meer diepgang doordat jouw kind steeds weer iets nieuws ontdekt. Je kan hier zelf ook op inspringen door jouw kindje vragen te stellen over het verhaal. Welk personage vind je het leukst, heb je zelf ook wel eens zoiets meegemaakt, kan je een ander eind bedenken?

Blog Zusjez  Blog Zusjez | Voorlezen  Blog Zusjez | Voorlezen
Kinderboek Coco kan het!, Kinderboek Poezenalarm
Kinderboek De leeuw in de muis

Zusjez zit nooit stil en we krijgen regelmatig nieuwe boeken binnen. Benieuwd naar wat nog meer gaat komen? Houd onze website en instagram goed in de gaten en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief!

L i e f s , Zusjez

© 2017 - 2024 Zusjez | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel